KakanjLive | Nedjelja, 20.09.2020. godine

Ivica Tomičić život posvetio izradi maketa

28.03.2019. - Maketu kraljevskog grada Bobovca je radio osam godina. U Muzeju Kaknja se čuvaju makete voza

ivica1

Maketa Bobovca

Autor: E. Duvnjak-Šalaka

Ivica Tomičić iz Kaknja od djetinjstva je zavolio maketarstvo. Sa svojim vrijednim rukama on izrađuje makete koje su prava umjetnička djela, a pored toga on je i vrhunski slikar. Malo je reći da je javnost bila fascinirana maketom koja pokazuje svu grandioznost kraljevskog grada Bobovca, a koju je izradio upravo Tomičić, i koja je izložena u Muzeju Kakanj. Također, ništa manje pažnje izazvala je i maketa Termoelektrane Kakanj. Iza ovih, ali i drugih maketa, stoji puno odricanja, sati, mjeseci i godine rada. Razgovarali smo sa ovim skromnim i izuzetno talentiranim čovjekom.

ivica2

Ivica Tomičić slika

Zahvaljujući maketarstvu prestao sam pušiti

- Maketarstvo je moja velika ljubav i od djetinjstva me oduševljavalo. Žao mi je što nikada nisam imao radionicu u kojoj bih izrađivao makete. Radio sam ih u stanu gdje živim s porodicom i nerijetko sam znao naljutiti suprugu, jer kada radite, malo se i poprzni, pa onda ona to mora čistiti - počinje nam svoju priču kroz smijeh Tomičić.

ivica3

Kaže kako bi satima radeći na nekoj od maketa znao zaboraviti da jede ili popije malo vode.

- Zanesete se i ne znate da ste sate proveli radeći. Tako sam prestao i pušiti, što je svakako dobro, jer nisam imao vremena zapaliti cigaretu. Što se tiče materijala, snalazim se na razne načine. Iskoristim ono što imam u kući, napolju, a nekada se nešto i kupi. Tako koristim drvo, bakar, kamen, grančice... Recimo, kada sam radio maketu Bobovca, na jednoj livadi sam vidio određenu vrstu cvijeća koje sam potom testirao kako reaguje na suncu, u hladnoći, i pokazalo se postojanim. I onda sam ga stavljao u boju da bi dočarao godišnje doba, u ovom slučaju jesen. Za travu sam koristio određenu tkaninu, a za zidine kamen, i tako - priča nam Tomičić.

ivica4

Maketa kraljevskog grada Bobovca

Kaže da prije izrade makete kraljevskog grada Bobovca nije bio na mjestu gdje je i izgrađen.

- Više sam o srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu saznao čitajući mnoštvo knjiga, u nekima su bile slike, a na Bobovcu se nije imalo puno toga vidjeti. Sate sam provodio u biblioteci istražujući, i tako je nastala maketa. Poslije toga sam išao na Bobovac, kapela je obnovljena, a zidine, nažalost, prijestolnice bosanskih kraljeva se samo naziru. Starine su me uvijek interesirale - kazuje nam Tomičić.

ivica5

Tomičić je i slikar

Pored ove makete, izradio je još jednu grada Bobovca, većih dimenzija, a koja se nalazi u Katoličkom školskom Centru Sv. Josip u Sarajevu i rađena je punih osam godina.

Tomičić, sada sedamdesetogodišnjak u penziji, radni vijek je proveo u Rudniku mrkog uglja Kakanj kao električar gdje se i danas nalaze mnogi njegovi radovi, suveniri sa rudničkim elementima i elementima grada Kaknja, a sve to od različitih materijala.

ivica6

Tomičić je radio kao električar u Rudniku mrkog uglja Kakanj

U Muzeju Kaknja se čuvaju Tomičićeve makete podvožnjaka i popularnog voza "Ćire" koji je tutnjao kroz centar Kaknja 97 godina, kao i maketa Termoelektrane mrkog uglja Kakanj.

- Maketu TE Kakanj sam radio prema fotografijama do kojih sam došao. Nisam mogao dobiti nacrte, ali eto potrudio sam se da je što vjernije prikažem. Tu je i maketa voza "Ćire" čija je pruga išla kroz centar Kaknja. I kada sam saznao da prestaje da vozi Ćiro, želio sam da ostane uspomena na te dane. Najsretniji sam kada imam volje i ideja, a kada ih nemam, onda sam ljut na sebe - ispričao nam je Tomičić.

Svaka maketa je imala osvjetljenje

Deseci maketa poznatih džamija i crkvi je Tomičić uradio za ove sve godine, kako narudžbom, tako i iz zabave, jer kako on kaže, to ga najbolje opušta. Tu su Begova džamija, Bijela džamija, džamije iz različitih mjesta u Bosni i Hercegovini i u svijetu. Također i crkve, počevši od Katedrale u Sarajevu, pa do Katedrale u Međugorju. Svaka maketa džamije ili crkve imala je urađeno i dvorište i apsolutno svaki detalj koji se nalazi oko njih poput česmi, nišana, klupa, trave, betonskih pločnika, drveća... Svaka maketa je imala u sebi i na sebi osvjetljenje, poput recimo, kandilja na munari.

Prije nekih desetak godina došao je na ideju da proba raditi i sa bakrom. Bili su to razni suveniri, poput Bosanskog stećka, potkovica. Od umjetničkih slika, radio je mnoge tehnike, od ulja na platnu, akvarela, tempera, freska, te akrilik. Priča se da je "iz dosade" od gline uspjevao izvajati, izrezbariti radnog kolegu i mnogi su se znali iznenaditi koliko je to bilo realistično.

Izvor:Faktor

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u