KakanjLive | Utorak, 26.01.2021. godine

Institut za zdravlje-Učenici edukuju učenike

19.03.2018. - Pozitivan primjer iz ZDK - Projekt Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Medicinske škole realizovan u deset škola učenici edukuju učenike o reproduktivnom zdravlju

edukacija_ucenici

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) pokrenula je, u saradnji sa Medicinskom školom iz Zenice, novu seriju edukativnih predavanja u srednjim školama na temu reproduktivnog zdravlja mladih osoba.

Takozvana „vršnjačka edukacija“ (peer education) dobila je na popularnosti i upotrebi posljednjih godina na polju promocije zdravlja, te je i naučno verificirana kroz naučna istraživanja kao efikasna metoda zdravstvenog odgoja.

-Ovo je jedan od desetina projekata koje paralelno provodimo sami ili sa partnerima tokom cijele školske godine. Promocija zdravih stilova života, edukacija, praćenje rasta i razvoja, te higijenskih navika, dio je aktivnosti koje se provode u predškolskim ustanovama, svim osnovnim i srednjim školama, te fakultetima, sa oko 45.000 djece u svim općinama na području Zeničko – dobojskog kantona, rekao je dr. Fadil Šabović, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

Saradnja sa Medicinskom školom Zenica proširena je putem aktivnosti sa novoformiranom sekcijom za Javno zdravstvo škole.Učenici ove sekcije zajedno sa zaposlenicima Službe za školsku higijenu pokrenuli su eksperimentalni projekat „Obrazovanje o reproduktivnom zdravlju“ u deset srednjih škola u Zenici provodeći zdravstveno-edukativna predavanja.

Prva edukacija održana je Srednjoj mješovitoj školi u Zenici, pred dvadesetak članica i članova tamošnjeg Vijeća učenika, nastavnika i članova Uprave škole. U narednim sedmicama edukacija sa prezentacijom će biti održana u drugim srednjim školama u Zenici, a onda i u cijelom ZDK.

-Prednost ove vrste edukacije je što, umjesto nastavnika, učenici edukuju učenike, jer su približnog uzrasta, a i govore o temam koje su bliske njihovom uzrastu. Pripremu materijala za ova predavanja napravili su sami učenici, a zaposlenici Službe i nastavnici imaju ulogu mentora, kazao je dr. Šabović.

U prethodnoj školskoj godini Služba je već sarađivala sa Medicinskom školom, uokviru radionice „Promocija oralnog zdravlja i lične higijene“.

-Nakon što projekat provedemo u deset zeničkih škola, namjera nam je da identične aktivnosti pokrenemo, u saradnji sa Medicinskim školama u drugim gradovima ZDK, i u tamošnjim lokalnim sredinama, kazao je dr. Šabović.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u