KakanjLive | Ponedjeljak, 14.06.2021. godine

IN MEMORIAM-Josip Tvrtković

14.03.2019. - U Švedskoj je u 92.godini života preminuo Josip Tvrtković (1928-2019) inicijator osnivanja i prvi trener-instruktor Košarkaškog kluba Rudar Kakanj

JosipTvrtkovic
Fotografija je snimljena,prije nešto više od dva mjeseca u krugu obitelji, kćerki Sanje i Ide-Kekice i unuka Sebastijana, kada je Jozo proslavio 91. rođendan

Rođen je 1928. godine u Kaknju u jedanaestočlanoj obitelji Stjepana Tvrtkovića, koji je poginuo u rudarskoj katastrofi 21. aprila 1934. godine u Staroj jami , kada je svoje živote ostavila 127 rudara.

Josip je najmlađi od trojice braće Tvrtkovića koji su igrali u Fudbalskom klubu Rudar. Njegova dva starija brata Anto (1909.) i Grga (2011.) pripadala su prvim generacijama Rudara, dok je Josip, igrao u prvoj poslijeranoj, koju su predvodila pozanta imena Ivana Hornunga, Žarka Glušca, Osmana Merdanovića, Dane Plavšića, Edhema Mehanovića, Slavka-Gage Vlajčića, Mate Bešlića, Egona Janka,Tome Malčevića , koji su prvi izborili plasman u tadašnju jaku Republičku ligu.

Josip Tvrtković, inače puno poznatiji kao Jozo, bio je jedan od pokretača košarke u Kaknju. Na incijativu Sportskog društva Rudar 1949. godine osnovana je košarkaška sekcija koja je 1951. godine, kao košarkaška ekipa Rudar uvrštena u Republičku ligu, koju je kao stručni instruktor predvodio Josip Tvrtković - Jozo, pod čijim vodstvom je ostvaren prvi značajniji uspjeh pobjedom protiv ekipe banjalučkog Borca, koja se u to vrijeme smatrala kao jedna od najboljih u Bosni i Hercegovini.
Jozo je kao dijete poginulog rudara, kao i ostala četvorica braće, bio van Kaknja na školovanju, a radni vijek je proveo u Rudniku, Stolaru i na kraju u Općini Kakanj gdje je obnašao dužnost ekonoma.

Posljednjih desetak godina proveo je u Švedskoj gdje mu žive kćerke Sanja i Ida-Kekica.

Datum i mjesto sahrane bit će objavljeno naknadno.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u