KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Igokea osvojila Kup BiH pobjedivši Kakanj

17.02.2018. - Igokea iz Aleksandrovca pobjednik je Kupa BiH u košarci, nako što su u finalnoj utakmici pobijedili ekipu Kaknja rezultatiom 94:76


Sportska i svečna atmosfera, moglo bi se u najkraćem opisati finale Kupa Bosne i Hercegovine u košarci, koje je odigrano u dvorani Kulturno sportskog centra Kakanj.Počelo je himnom Bosne i Hercegovine, a završilo je dodjelom medalja i pehara.Izmeđe ova dva svečana čina ma parketu kakanjske dvorane u prvom poluvremenu se igrala neizvjesna, dinamična i borbena košarka, u kojem su domaći igrači pružili svoj maksimum. Medalje je igračima Kaknja uručio Boris Spasojević, potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH, zlatna odličja i pehar pobjedniku Kupa, kapitenu Igokee - Vuku Radivojeviću, Sejo Bukva, također potpredsjednik Saveza.

Furiozan i za goste iznenađujući pritisak košarkaša Kaknja na početku utakmice rezultirao je vodstvom od 7:0, a finale je tricom otvorio bosanskohercegovački reprezentativac Adi Zahiragić. Oduševljena publika skandiranjem je davala ritam i podršku svojim ljubimcima ali sa istekom pete minute ABA ligaš iz Aleksandrovca pravi seriju od 11:0 i stiže do prednosti od plus četiri poena (7:11). Nakon toga ušlo se u igru „koš za koš“ i prvi period je završio sa poenom razlike za goste 18:19.

Druga četvrtina nije dobro krenula domaćem timu. Brzo su Jevtović i Ljubičić napravili razliku od pet poena 18:23 i Josip Pandža traži tajmaut. I poslije ove minute, za konsolidaciju, Ljubičić ponovo pogađa i povećava razliku na plus sedam poena (18:25). Onda, fantastična podrška navijača i košarkaši Kaknja prave seriju od 9:0 i okreću rezultat u svoju korist 27:25. Za ovu seriju pogađali su Mirković, Muflizović, Maksimović i Talić tricu. Najveća prednost Kaknja od pet poena bila je u trenutku kada je semafor pokazivao 35:30. Međutim brzopletost i pad koncentracije kod domaćih, rezultira izjednačenjem 39:39 i to je omjer kojim se otišlo na odmor.

Pauza je očigledno dobro došla treneru Bajiću da u potpunosti uozbilji igru svojih košarkaša, koji u treći period ulaze , drugi puta na ovoj utakmici, serijom od 11:0 (39:50) i to je bio znak da Pandža zove novi tajmaut. Koristili su savjeti izrečeni u tom malom odmoru i Kakanjci se vraćaju na minus sedam poena (48:55). Međutim to je sve što je domaći tim mogao uraditi do kraja ove utakmice, jer na drugoj strani Dragan Bajić je imao deset igrača jednakog kvaliteta i nijedne sekunde se nije osjetilo kada dođe do zamjene na terenu. Kod Kaknja to nije bio slučaj. Borbenost i pokazana energija nisu mogli u kontinuitetetu nadoknaditi nedostatak širine i kvaliteta domaće klupe. Najbolji pojedinac kod Kaknja Milivoje Božović igrao je i pod opterećenjem „ličnih“, a razlog je brza pištaljke sudije Bijedića, koji kada sudi Kaknju baš ovom igraču dosuđuje tako lako prekršaje da hiljadu ljudi u dvorani ne može vjerovati šta ovaj čovjek sudi kao faul.

Igokea je imala fantastičan prosjek za tri poena 52,4 posto, dok kod Kaknja trice nisu prolazile... Trudio se Dedić, ali nije išlo. Šutersku nemoć domaćih malo je popravio Darko Talić koji je u kratkom vremenskom periodu pogodio tri puta po tri poena, a ukupno je ubacio četiri trice.Posebno dobru rolu, kada na terenu nije bilo Božovića, odigrao je kod gostiju Robert Rikić, najefikasniji kod Igokee sa 18 poena. Kod Kaknja najviše su poentirali Milivoje Božović (23) i Darko Talić (16).

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u