KakanjLive | Utorak, 18.05.2021. godine

Ideja SPC-e je posrbljavanje Crne Gore

01.10.2020. - Srpska pravoslavna crkva je perjanica velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu, poručio je večeras predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

milovelika

U razgovoru za N1 je kazao da prihvata volju građana i da neće opstruirati formiranje nove vlasti.

- Bilo je najava od političke konkurencije da će se dosadašnja vlast baviti nekim postizbornim političkim inžinjeringom. Od prve izjave na dan izbora nakon što su prvi rezultati stigli, saopštio sam da prihvatamo volju građana i da nećemo opstruirati formiranje nove vlasti - rekao je poručivši da je posljednji mandat na mjestu predsjednika stranke dobio krajem prošle godine te da će tragom izbornih rezultata biti održan vanredni stranački kongres gdje će se razgovarati o svim pitanjima pa i o kadrovskim promjenama.

Kako misli braniti Crnu Goru kada će nova većina preuzeti sve poluge vlasti u Crnoj Gori?

- Već sam objašnjavao tu nedoumicu koja se pojavila u jednom dijelu javnosti. Kazao sam da prihvatamo rezultate izbora, da nećemo opstruirati i usporavati proces i da je to najbolji odgovor DPS i dosadašnje vladajuće kolacije prema interesima Crne Gore - pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, za interese države radit će po svaku cijenu.

- Mi po svaku cijenu radimo u interesu Crne Gore i ovo što smo uradili priznanjem rezultata izbora mi smo prevashodno vodili računa o međunarodnom ugledu Crne Gore. Branit ćemo Crnu Goru na način na koji se država može braniti, prije svega politički u Parlamentu, ali ako treba branit ćemo i na drugim mjestima. Kazao sam da ćemo se svim sredstvima suprotstaviti bilo kome ko pokuša da ugrozni državu Crnu Goru i našu slobodu - potcrtao je Đukanović.

SRBIN ILI MILOGORAC

Završna bitka za Crnu Goru: Srbi već u kampanji, popis stanovništva mogao bi sve promijeniti

Kako je rekao, ako bi promjena vlasti podrazumijevala ugrožavanje državnog statusa, onda bi odgovor bio borba svim sredstvima.

- Govorimo u pretpostavkama, ja ne vjerujem da će do toga doći već da ćemo imati priliku da u parlamentarnoj borbi vodimo dijalog oko toga kojim će pravcem i dinamikom Crna Gora kretati ka ciljevima. Ako bi promjena vlasti podrazumijevala ugrožavanje državnog statusa, onda je moj odgovor ovakav kako ste sami interpretirali. Protiv ugrožavanja državnosti Crne Gore i naše slobode borit ćemo se svim sredstvima uključujući i ona sredstva koja su koristili naši preci u odbrani crnogorske države i crnogorske slobode - dodao je on.

Zašto sveštenici Srpske pravoslavne crkve posreduju u formiranju nove Vlade Crne Gore?

- Zbog toga što je osnovna ideja te politike ideja posrbljavanja Crne Gore. Od vremena obnove crnogorske nezavisnosti, Demokratska partija socijalista odlučno insistira na novom sistemu vrijednosti, na građanskoj državi Crnoj Gori uprkos čestim pokušajima prosrpske opozicije da ustavno preformuliše Crnu Goru. Kao što znate, u ustavu je zapisano da je Crna Gora građanska, a prosrpska opozicija je tražila da se Crna Gora definiše kao država srpskog i crnogorskog naroda. Pored toga insistiramo na multietničkoj demokratiji, odnos prema manjinama te nacionalističke opozicije - znate. Imali ste prilike da neke od tih slika vidite u prvim danima nakon izbora - rekao je gost Pressinga i nastavio:

- Nasuprot tome nacionalistička opozicija u kontinuitetu, a posebno u predizbornoj kampanji potpomognuta Srpskom pravoslavnom crkvom je željela da Crnu Goru odvrati od tih vrijednosti. Ta politika uporno insistira da je Crna Gora srpska država koja bi morala biti u okviru strateških, bezbjednosnih i vanjskopolitičkih interesa Rusije. Ta politika je u svojoj retorici i tokom kampanje insistirala da je NATO četvrti rajh, da je evropska civilizacija - civilizacija trulih vrijednosti i da zbog toga Crna Gora griješi kada insitira na ostvarivanju članstva u Evropskoj uniji. Jasno je potpuno da je udarna pesnica takve politike u ime velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu bila Srpska pravoslavna crkva i otuda je logičan odgovor na pitanje: sveštenici Srpske pravoslavne crkve su djelovali i dalje djeluju u skladu s tim nacionalističkim interesima i interesima za identitetsko potiranje Crne Gore.

Đukanović je poručio da neće podnijeti ostavku na funkciju predsjednika države te da će svoj mandat koristiti do kraja. Govoreći o rezultatima proteklih parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, Đukanović je kazao da je Demokratska partija socijalista na čijem je čelu i dalje najjača partija u Crnoj Gori. Konstatovao je da se dogodilo nešto što se uobičajeno događa u demokratskim društvima.

- Ovdje nije riječ ni o kakvom padu niti je ponajmanje riječ o padu bilo koga lično uključujući i mene. Ja sam 2018. godine izabrani predsjednik Crne Gore na neposrednim izborima sa osvojenih 54 posto podrške i sa mandatom koji će trajati još nešto kraće od tri godine. Na parlamentarnim izborima opet nije se dogodio nikakav pad. Nakon trideset godina na vlasti, Demokratska partija socijalista je zajedno sa koalicionim partnerima osvojila jedan mandat manje od nove parlamentarne većine. Nije se dogodio nikakav nedostojanstven ishod za proevropsku politku u Crnoj Gori. Dogodilo se nešto što se uobičajeno događa u demokratskim društvima. Crna Gora pretenduje da bude demokratsko društvo - rekao je Đukanović

Izvor: N1

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u