KakanjLive | Ponedjeljak, 06.07.2020. godine

Grb općine Kakanj dodijeljen FK Mladost DK

13.04.2018. - Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja je održana u kakanjskom Domu kulture dodijeljeno je devet priznanja. Najveće priznanje, ''Grb Općine Kakanj'' dobio je fudbalski klub Mladost DK za afirmaciju i promociju sporta općine Kakanj.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Kakanj održana u kino Sali Doma kulture u petak 13. aprila 2018. godine bila je kruna aktivnosti kojima je Općina Kakanj obilježila 8. april – Dan oslobođenja Kaknja i 15. april Dan Općine Kakanj i Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nakon intoniranja državne himne svečanu sjednicu Općinskog vijeća prigodnim govorom otvorio je predsjedavajući općinskog vijeća Kakanj, gospodin Slaven Katičić koji je prisutnima u kino Sali Doma kulture u kratkim crtama prezentirao sve ono što je Općinsko vijeće uradilo u proteklih godinu dana i dodao:

-Imamo razloga da budem zadovoljni onim što smo radili u proteklih godinu dana i imamo razloga da budemo optimistični kada je u pitanju rad lokalne zajednice. Općinsko vijeće je na posljednjoj sjednici odabralo devet laureata koji će dobiti ova priznanja na ovoj svečanoj sjednici. U pitanju je pet zahvalnica, tri plakete sa diplomom i Grb. Bilo je ukupno 38 kandidata za priznanja i moram priznati da su svi prijedlozi bili kvalitetni, a dobitnici su dali veliki doprinos razvoju naše lokalne zajednice, rekao je predsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Katičić u svom obraćanju, te je iskoristio priliku da prisutnima čestita 15. april – Dan Općine Kakanj i Dan Armije R BiH.

Potom se prisutnima obratio i općinski načelnik Nermin Mandra.

-Čast mi je i zadovoljtvo ukazati na tri veoma važne značajke i obilježja naše lokalne zajednice. To su državotvornost, otvorenost i evropski put. U kontekstu državotvornosti Kakanj se čvrsto drži patriotskog kursa i razumnog reznovanja svih pitanja koja se odnose na sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine. Nama je u Kaknju država BiH nadahnuće u privredi, nauci, kulturi, sportu, muzičkom i likovnom stvaralaštvu. Nama je važno ostvariti sjajne rezultate u svim sferama društvenog aktivizma, ali nam je još važnije biti dobar domaćin važnih susreta i događaja od državnog značaja. U tom smislu sa posebnom emocijom doživljavamo, nudimo i prihvatamo ulogu domaćina događajima raznih skupova poput događaja bh patriota, izložbi bh inovatora, raznih kulturnih događaja, državnih takmičenja u raznim sportovima i slično. Svi sjajni rezultati koje Kakanj postiže i svi lijepi maniri Kakanjaca o kojima se priča u BiH su naš prilog izgradnji i jačanju države Bosne i Hercegovine. Kakanj u svim sferama države danas ima svoje reprezente. Mi nastavljamo njegovati lijepe manire i međuljudske odnose. Nastavljamo našim evropskim putem sa jasnom vizijom da Kakanj bude mali, savremeni, otvoreni, evropski grad koji adekvatno odgovara na sve potrebe svojih građana. Naše nadahnuće za vrijedan rad i dalje će biti država Bosne i Hercegovina. Građanima Kaknja čestitam 15. april – Dan općine Kakanj i Dan Armije R BiH, rekao je općinski načelnik Nermin Mandra u svom obraćanju.

Općinsko vijeće je na svojoj osamnaestoj redovnoj sjednici održanoj 28. marta 2018. godine donijelo Odluku o dodjeli petnaestoaprilskih priznanja za ovu godinu. Između 38 podnešenih prijedloga Komisija za dodjelu je odabrala devet najzaslušnijih laureata što je Vijeće svojom odlukom i prihvatilo. Priznanja je uručio predjedavajući Općinskog vijeća Slaven Katičić.

Dodijeljeno pet zahvalnica

Predsjedavajući općinskog vijeća je dodijelio ukupno pet zahvalnica i to:

Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH  za nesebičnu pomoć u realizaciji projekata unapređenja života građana naročito povratnika i nacionalnih manjina  na području općine Kakanj. Saradnja između Općine Kakanj i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH od 2013 godine pa do danas predstavlja pozitivan primjer uspjeha u rješavanju stambene politike za  pripadnike romske populacije. Priznanje je uručeno Nini Mišković.

Mreži mladih džemata Varalići za nesebičan i velikodušan doprinos u humanitarnom i društvenokorisnom radu.Mreža mladih je svoj doprinos dala u animiranju mladih prilikom učešća u infrastrukturnim i humanitarnim aktivnostima. Priznanje je preuzeo Elmedin Gagulić.

Hasanu Alajbegoviću za predan rad  i veliki doprinos u razvoju pčelarstva na   području općine Kakanj. Hasan Alajbegović je jedan od osnivača UGP „Bagrem“ koje je osnovano 1985. Svojim radom i djelovanjem razvijao je svijest o značaju i važnosti pčelarstva, te svojim učešćem promovisao općinu Kakanj na mnogobrojnim simpozijima i skupovima.

Šefiku Silajđiću ''Šefi''  za veliki angažman i za izuzetan doprinos u odbrani suvereniteta i integriteta  RBiH te sakupljanja muzejske građe. Šefik Silajđić je kao dobrovoljac sa 20 godina stao u odbranu R BiH te svojim poslijeratnim angažmanom učestvovao u brojnim društveno korisnim akcijama uključujući i sakupljanje muzejske građe.

Salihu Hasagiću za veliki doprinos u razvoju stočarstva na području općine Kakanj, kao i za sportski i humanitarni angažman. Salih Hasagić se svojim radom naročito istakao učešćem u edukacijama i savjetovanjem za farmere.

Plakete sa diplomom

Dodijeljene su i tri plakete sa diplomom i to: Edinu Begovcu za postignute privredne uspjehe i veliki nesebičan sportski, obrazovni i humanitarni angažman.Edin Begovac je svoj privredni uspjeh nesebično usmjerio u humanitarni rad i razvoj lokalne zajednice na kulturnom, sportskom i obrazovnom planu.

Draganu Ljubojeviću za predan rad  i veliki doprinos društvenoj zajednici kroz svoj pedagoški i sportski angažman. Dragan Ljubojević je kroz svoj dugogodišnji sportski i obrazovni angažman utjecao na razvoj sporta na području općine Kakanj.

Muji Fafuliću za afirmaciju prava manjina, nesebičan aktivizam u njegovanju romske kulture i tradicije u Kaknju kao i na državnom te  međunarodnom nivou. Mujo Fafulić je svojim radom doprinio razvoju nevladinog sektora, podizanju svijesti o međunacionalnoj toleranciji i razvoju obrazovanja u romskoj populaciji.

Grb Općine Kakanj dodijeljen FK Mladost DK

Najveće priznanje ''Grb Općine Kakanj'' dodijeljen je fudbalskom klubu Mladost Doboj-Kakanj za afirmaciju i promociju sporta Općine Kakanj.Ljubitelji  fudbala i aktivisti Osman, Hamdo i Šefko Merdanović, Ibro Kulović, Šefko Imamović i Vahid Mujagić. odlučili su osnovati fudbalski klub 25. maja 1959. godine –FK  Mladost Doboj – Kakanj. Najveći uspjeh FK Mladost doživio je ulaskom u Premijer ligu BiH u fudbalskoj sezoni 2014/15. Tokom skoro šest decenija kroz ovaj Klub stasale su brojne generacije fudbalera, a posebno mjesto u predanom i srčanom radu u borbi i nastojanjima da Mladost dođe do pozicije na kojoj je danas imali su navijači kluba ''Crvena legija''. Već tri sezone fudbalski klub Mladost DK predstavlja naš grad u elitnom nogometnom takmičenju u BiH. Svojim sjajnim igrama i pobjedama Mladost više nije nepoznanica na fudbalskoj mapi u BiH i regionu. Plasmanom u polufinale Kupa BiH prošle godine ekipa Mladosti ostvarila je najveći uspjeh kakanjskog nogometa. Da se u ovom klubu sjajno radi potvrđuju i briljantne partije kadeta ovog kluba koji su trenutno među pet najboljih ekipa u državi i potvrda da će ovaj klub imati blistavu budućnost. Priznanje je u ime kluba primio predjednik FK Mladost DK, gospodin Mensur Mušija koji se u ime dobitnika priznanja obratio prisutnima.

-Brojni aplauzi su potrebni djevojkama i mladićima koji kakanjski sport predstavljaju u najvišim rangovima takmičenjima. Mislim da smo pored njihove želje i volje za promocijom grada dužni kao lokalna zajednica posjetu i aplauze. Dužni smo im pomoći u njihovoj volji da grad Kakanj promovišu na najbolji način. Obišao sam cijelu Bosnu i Hercegovinu i vjerujte ''sportskijeg'' grada u našoj BiH nema. Kroz sport smo uspjeli nametnuti mišljenje ljudima o nama kao dobrim ljudima, čestitim i poštenim građanima BiH, rekao je predsjednik fudbalskog kluba Mladost DK Mensur Mušija u svom obraćanju.

U kulturno-zabavnom dijelu programa prisutne su zabavljali Mješoviti hor KUD ''Fadil Dogdibegović – Dikan'' i harmonikaški ansambl ''Akordion''. Nakon završetka svečane sjednice Općinskog vijeća svi prisutni su nastavili druženje uz zakusku i piće u foajeu Doma kulture.

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u