KakanjLive | Nedjelja, 29.11.2020. godine

Građani Izmira protiv odluke VSTV-a

13.02.2016. - Ispred grupe građana, koja se okupila na trgu Republike, obratila se Tulay Akman, sekretarica Udruženja koja je tom prilikom kazala da na bilo kojem mjestu u svijetu, za bilo koje zanimanje, ne postoji takva odluka

hidzab_018Protestna šetnja nedavno održana u Kaknju

Članovi Udruženja "Bosna-Sandžak" u Izmiru okupili su se na protestu povodom odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o nošenju vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

Ispred grupe građana, koja se okupila na trgu Republike, obratila se Tulay Akman, sekretarica Udruženja, koja je tom prilikom kazala da na bilo kojem mjestu u svijetu, za bilo koje zanimanje, ne postoji takva odluka.

Prema njenim riječima, Evropski sud za ljudska prava je ovakve zabrane stavio u okvir etničke i vjerske diskriminacije koja je u suprotnosti s vladavinom prava. Članica Udruženja Selime Gunes izrazila je zabrinutost zbog težnji da se proširi ovakva zabrana.

Ovakva odluka VSTV-a izazvala je reakciju građana i građanki u nekoliko bh. gradova, prije svega žena koje nose hidžab, tradicionalnu maramu. Tim povodom u većini bh. gradova održane su mirne šetnje i protesti, a posljednji od njih održan je u Sarajevu pod motom "Hidžab - moje pravo, moj izbor".

Tada su podsjetili da je sloboda vjeroispovijesti osnovno ljudsko pravo - zagarantirano i Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Izvor: TRT

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u