KakanjLive | Utorak, 24.11.2020. godine

Fazlić-Cilj je postati stabilan Superligaš FBiH

13.04.2017. - Mlade odbojkašice Kaknja kroz kvalifikacije izborile plasman u veći rang takmičenja,što je uspjeh vrijedan pažnje, pogotovo ako se u vidu ima činjenica da je kompletan sadašnji igrački kadar ponikao u omladinskim selekcijama kluba

Ne tako davno, odbojkašice Kaknja igrale su značajnu ulogu u Premijer ligi BiH i bile uz bok neprikosnovenom brčanskom Jedinstvu. Uslijedila je velika stagnacija i čak je bilo upitno njihovo egzistiranje jer je tadašnja Uprava kluba donijela odluku da se odbojkašice „razvedu“ od odbojkaša i odustanu od takmičenja.Zahvaljujući skupini sportskih entuzijasta registriran je novi klub pod nazivom ŽOK Kakanj , koji se uključio u Prvu ligu Federacije BiH. Klub se odrekao usluga igračica sa strane i oslonio na domaći igrački kadar kojeg su predvodile Alisa Hadžić, Nejra Šehagić, Ema Zukić i Sara Lepić,a do izražaja sve više dolaze Ajla Hadžić, Mirela  Lujnović, Melisa Mioč, Amra Delibašići Anesa Husić, koje su uz Mladost i Goražde konkurisale za sami vrh. Nažalost, zbog teške materijalne situacije , ponovo dolazi do velike krize i pada u niži rang.

Pokazalo se da je ranija praksa masovnog dovođenja igračica sa strane bio totalni promašaj. Megalomanske ambicije zamalo su prouzročile gašenje kluba, u kojem je tradicionalno bilo talenata, poput Danijele Tomić, koja je bila nosilac igre zagrebačke Mladosti, Jele i Nade Marić, Eme Petrović, Katarine Bošnjak, Aide Srebrenice, sestara Alise i Ajle Hadžić, Sare Lepić i mnogih drugih koje su igrale za mnoge reprezentativne selekcije.

Prije dvije godine vodstvo kluba je uspostavilo suradnju sa Akademijom odbojke koju je vodio Nermin Begić i to se pokazalo punim pogotkom jer su najtalentovanije kadetkinje i juniorke prekomandovane u prvi tim koji je startovao iz najnižeg ranga takmičenja. Za samo dvije godine ove igračice su stasale i ostvarile zapažen uspjeh, posebno minule sezone koju su završile samo s jednim porazom i kroz kvalifikacije izborile ulazak u veći rang takmičenja.

Mladu ekipu Kaknja predvodio je bivši istaknuti odbojkaš Salih Fazlić,koji je svoje bogato iskustvo znalački prenosio na svoje igračice, koje su brzo stasale i pokazale da im je mjesto u jačem i kvalitetnijem rangu natjecanja.

Fazlić

Salih Fazlić - trener ženskog odbojkaškog kluba Kakanj

-Izuzev Eme Zukić, ekipu su sačinjavale igračice kadetskog i juniorskog uzrasta, koje su ponikle u omladinskim selekcijama i to je po meni najveći uspjeh. Kompletan sadašnji igrački kadar ponikao je u Kaknju i to treba biti naš trajni izbor. Mislim da je opredjelenje sadašnjeg vodstva kluba najispravniji potez i da ova generacija može krenuti stopama one slavne, koju su sačinjavale sestre Alisa i Ajla Hadžić, Ema Petrović, Mirzeta Begić, Katarina Bošnjak, Nejra Šehagić, Aida Srebrenica i Sara Lepić, koja je izborila plasman u Premijer ligu BiH. Naš cilj je postati stabilan Superligaš Federacije i kad ekipa stasa i vodstvo kluba (pr)ocijeni da možemo konkurisati za Premijer ligu,tek tada osnažiti ambicije i pokušati izboriti plasman u elitu bh.ženske odbojke, istakao je trener Salih Fazlić.

Premda trener Fazlić nije želio izdvajati bilo koju igračicu, jer smatra da je postignuti uspjeh djelo kolektiva,  posebnu pažnju svakako  zaslužuje Majra Mušija, koja je proglašena za sportašicu  Kaknja  za 2016.godinu i  nastupala  za juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, dok su Kanita Đokic i Ajla Smolo bile na širem spisku  ove reprezentantativne selekcije, što najbolje kazuje da  ŽOK Kakanj u svojim redovima ima potencijala i da ne treba brinuti za budućnost jedinog ženskog kolektiva u našem gradu.

ŽOK Kakanj novi član Super lige Federacije

Igračice koje su izborile plasman u Superligu Federacije BiH: Majra Mušija, Majra Ganić, Ema Zukić, Ena Haračic, Kanita Đokic, Adna Neimarlija, Ajla Smolo, Mia Petrović,  Zerina Sikira,  Emina Suljić, Una Alagić , Lejla Ganić  i Melika Fazlić.

Pored igračica i trenera Saliha Fazlića, svakako treba istaći i vodstvo kluba na čelu sa predsjednikom Mensurom Mušijom, koji je osigurao potrebnu logističku podršku, te agilne dopredsjednika Emira Alajbegovića i člana Upravnog odbora Fikreta Traku, koji su svojim maksimalnim angažmanom doprinijeli da trenažni i takmičarski proces protekne bez ikakvih teškoća i problema, što je preduvjet dobrim igrama i rezultatima.

M.KOMŠO/KakanjLive

 

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u