KakanjLive | Utorak, 01.12.2020. godine

Epidemiološko stanje u Kaknju je alarmantno

26.10.2020. - Stanovništvo i oboljeli ne poštuju propisane mjere. Sve više oboljelih zdravstvenih radnika. Nadležni organi ne poduzimaju sankcije protiv neodgovornih. Trenutno 77 oboljelih, 75 u kućnoj izolaciji i dva pacijenta na bolničkom liječenju. Sve ovo se navodi i u Saopštenju za javnost iz kaknjskog Doma zdravlja, od 26. Oktobra 2020. godine

UlazuDomZderavljaU saopštenju za javnost iz Doma zdravlja Kakanj se navodi:

-Operativni tim JU Dom zdravlja Kakanj u vezi novog korona virusa COVID-19 obavještava javnost da je epidemiološka situacija u vezi novog korona virusa na području općine Kakanj alarmantna.Više od 80 posto testiranih pacijenata tokom prethodne sedmice pozitivno je na novi korona virus. Sve je veći broj inficiranih zdravstvenih radnika, ljekara i medicinskih sestara i tehničara. Zdravstveni radnici su na izmaku snaga, jer za ovih sedam mjeseci koliko traje pandemija COVID-19, nemaju mogućnost korištenja godišnjeg odmora, te molimo sve naše sugrađana da poštuju preventivne epidemiološke mjera (nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani ako nije moguće osigurati razmak od ljudi minimalno dva metra, paziti na fizičku distancu i izbjegavati nepotrebna okupljanja, prati i dezinfikovati ruke, te često provjetravati prostorije u kojima se boravi) kojima se može smanjiti broj inficiranih osoba, te da krajnje ozbiljno shvate novonastalu situaciju u vezi novog korona virusa koji je veoma opasan po ljudsko zdravlje.

Više je nego očigledno da se protivepidemijske mjere ne poštuju ili slabo se poštuju i nikako nije jasno zašto inficirana osoba šeta po komšiluku, od institucije do institucije na području Općine, te tako zarazi mnogo naših sugrađana. U ovom segmentu molimo inspekcijske i policijske organe da preduzmu sve radnje i mjere iz svog domena rada kako nam se ovo ne bi ponavljalo i kako na ovaj način ne bi doveli u pitanje fukcionalsnot zdravstvenog sistema na području općine Kakanj.

Molimo sve sugrađane koji imaju simptome COVID-19 ili im je infekcija potvrđena testiranjem, da budu odgovorni prema sebi i prema zajednici. Znači, ako je u pitanju kućna izolacija onda se moraju čuvati i ukućani od kontakata sa inficiranom osobom, a pogotovo je nazamislivo da inficiranu osobu posjećuje rodbina i prijatelji, ili obratno. Apsurd iza apsurda i onda se pitamo zašto imamo ovoliki broj inficiranih osoba!

Sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano je 402 slučaja COVID-19, od čega je i dalje 77 aktivnih, 75 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, 2 pacijenata je trenutno hospitalizovano u KB Zenica, dok je 245 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj. Do današnjeg dana testirano je 1807 osoba na COVID-19. Na području općine Kakanj registrovano je 18 smrtnih slučaj od COVID-19.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku. Svi oni koji ovo ne budu poštovali biće vraćeni. Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

Molimo sve građane koji se vraćaju na područje općine Kakanj iz inostranstva ili su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica, da se jave putem telefona Higijensko epidemiološkoj službi JU Dom zdravlja Kakanj, na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i time na vrijeme spriječilo daljnje širenje infekcije novim korona virusom na području kakanjske općine. Apelujemo na sugrađane da poštuju, gore navedenu molbu, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Dom zdravlja Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u