KakanjLive | Nedjelja, 20.09.2020. godine

Energetičari daju krv i kada se smanjuje broj davaoca

07.02.2019. - U vremenu opadanja broja prikupljenih doza krvi, Sekcija dobrovoljnih davaoca krvi Termoelektrana Kakanj, i inače kakanjski davaoci, uključujući i rudare i srednjoškolske učenike daju nemjerljiv doprinos ozdravljenju bolesnih i spašavanju životno ugroženih

Prva od četiri, u ovoj godini, planirane redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi,  danas  je realizirana  u organizaciji Sekcije dobrovoljnih davaoca Termoelektrane Kakanj. Više od 80 članova Sekcije javilo se  na poziv za davanje krvi, a krv je dalo njih 75. Ostali su imali simptome prehlade pa će morati sačekati neku drugu priliku, a kojih  će za dobrovoljne davaoce biti. Operativne poslove na  pripremi i toku akcije, uradili su agilni predsjednik Sejo Smaka i sekretar sekcije Senko Imamović.  

U vedroj atmosferi,  kroz prostorije Sekcije u grupama  prolazili su davaoci, a stručni i susretljivi medicinski radnici Centra za transfuziologiju Kantonalne bolnice, sa svojim domaćinima već dugo se među kakanjskim energetičarima osjećaju domaćinski. Danas smo saznali i da  stanje sa zalihama krvi u Federaciji BiH nije zadovoljavajuće. O tome smo razgovarali sa predsjednikom Sekcije dobrovoljnih davaoca krvi Elektroprivrede BiH, Amirom Alajbagovićem:

- Prema našim saznanjima  davaoca je sve manje i manje. Mi još uvijek, u odnosu na druge, imamo  zadovoljavajući odziv. U Kaknju je prošle godine u akcijama prikupljeno više krvi nego u Zenici. To je korisno i radi  pacijenata sa područja Kaknja kojima je  krv potrebna u Kantonalnoj bolnici, mada na osnovu toga niko ne pravi razlike niti izuzetke, jer se krv daje za sve ljude bez obzira odakle dolaze. U kakanjskim dobrovoljnim dozama  krvi značajnu ulogu imaju sekcija Rudnika i sekcija Termoelektrane. Iz ove dvije sekcije od ukupno prikupljenih doza krvi  je više od 70 posto. Zato koristim ovu priliku i pozivam sve ljude koji  su potencijalno novi davaoci da se odazivaju na akcije koje mi organiziramo, bez obzira što nisu radnici Termoelektrane i da se odazivaju na akcije koje organiziraju Crveni krst i Crveni polumjesec.

amiralajbegovićAmir Alajbegović, predsjednik Sekcije dobrovoljnih davaoca krvi EP BiH Sarajevo

Krv koja se prikuplja u Kaknju ne ide samo za Kantonalnu bolnicu. Zato se može govoriti i o većem broju  od prošlogodišnjih 524 doze koje su završile u Zenici. Ima tu individualnih davanja krvi, zatim  akcija kada se  krv prikuplajla za Klinički univerzitetski centar u Sarajavu i za Federalni zavod za transfuziologiju, a Sekcija dobrovoljnih davaoca krvi Termoelektrane, pored redovnih akcija, učestvuje i u akcijama koje organizira Sekcija EP BiH Sarajevo. Prva takva će biti 21.02.2019. godine u Novoj Biloj, gdje se očekuje između  40 i 50 davaoca od kojih će osam biti iz Termolektrane Kakanj.

Samanjivanje broja davaoca krvi, poznavaoci prilika u ovoj oblasti pripisuju povećanom odlasku stanovništva iz BiH,  ograničenjua od šest mjeseci za davanje krvi postoje kod lica koja ugrađuju pirsing  ili se tetoviraju, a u posljednje vrijeme konzumenti nargile i povećan broj „šiša“ barova također utiču na odbijanje  davaoca  koji su konzumenti  ove pošasti koja osvaja naše prostore.

I to su razlozi radi kojih velike riječi zahvalnosti pripadaju kaknjskim energetičarima i rudarima te ostalim davaocima koji nesebično, u vremenu opadanja  broja doza prikupljene krvi, daju  nemjerljiv doprinos ozdravljenju  bolesnih i spašavanju životno ugroženih.

Pogledajte i veliku fotogaleriju na: facebook kakanjlive

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u