KakanjLive | Ponedjeljak, 14.06.2021. godine

Emir Zimić novi košarkaš Kaknja

23.01.2017. - Uprava KK Kakanj, brzo je reagovala poslije povrede Obrada Tomića i na poziciju centra angažovala iskusnog Emira Zimića

emirzimictekstEmir Zimić u plavom dresu

Emir Zimić, rođen je 4. Juna 1986., što znači da je košarkaš u zrelim igračkim godinama. Sa visinom od 218 cm i težinom od 115 kilograma, trebao bi na poziciji broj pet, zamjeniti povrijeđenog Obrada Tomića. Sa predsjednikom Kluba, Mevludinom Delibašićem, Emir Zimić je dogovorio saradnju do kraja ove košarkaške sezone.

Emir je Igrač koji je  u periodu od 2004. do 2011. godine odigrao sedam sezona za sarajevsku Bosnu i tada pored nastupa u domaćem prvenstvu igrao 74 utakmice Jadranske lige. Kao mlad i perspektivan igrača, prije sarajevskih studenata nastupao za ekipe Vogošće i Royala.

Međunarodnu karijeru započeo 2011. godine, odlazeći iz Bosne u Grčku, u atinski klub Periesteri. Zadržao se veoma kratko, preselivši u Trepču (Kosovo). Bilo je to kratko lutanje u sezoni 2011/2012, da bi se više godina skrasio u slovenačkom Tajfunu iz Šentjura, gdje je odigrao četiri sezone od 2012. do 2016. godine.

Sa Tajfunom bio prvak Slovenije i u osvajanju titule bio jedan od ključnih igrača. Nakon toga zabilježio još 19 nastupa u ABA ligi. Računajući Jadranski ligu i ABA ligu, u ovom međunarodnom rangu odigrao ukupno 93 utakmice.

Jednu polusezonu, posljednju u 2016. godini odigrao za Košice iz Slovačke.Prosječno po utakmici za Košice postizao 7,5 poena, uz 5,5 skokova, provodeći na terenu minimalno devet i maksimalno dvadeset minuta.

Emir Zimić, je povremeno bio i reprezentativac Bosne i Hercegovine, a posljednji puta u izboru za reprezentativnu selekciju za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, kod Duška Ivanovića.
Velika su očekivanja i veliko je iskušenje pred novim igračem Kaknja. Nadamo se da će uspješno nadoknaditi izostajanje Obrada Tomića, koji je ostavljao srce na terenu, bespoštedno se borio za svaku loptu i svaki poen. Sa velikim nestrpljenjem, navijači i igrači očekuju Obradovo ozdravljenje i povratak na parket, jer energija koju Tomić unosi u igru znala je nositi cijeli tim.

Nadamo se da će Emir Zimić prepoznati igru koja krasi košarkaše Kaknja i da će se u taj timski duh brzo uklopiti. Dobro došao Emire. Obrade želimo da bez bolova ozdraviš i ponovo budeš pokretačka snaga taktičkih i timskih zamisli trenera Josipa Pandže.

A.ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u