KakanjLive | Subota, 04.07.2020. godine

Drugi o Kaknju u vrijeme korone

08.04.2020. - Kakanj osigurao dezinfekcione tunele, a dezinfekcija ulica svaki dan

Izvor: E. M. /KLIX

tuneldezinfekcijaDezinfekcioni tuneli na raspolaganju građanima

Jedna od organizovanijih općina u pandemiji koronavirusa je i Općina Kakanj koja je i prema riječima ministra zdravstva prvi korak zaštite čitavog zdravstvenog sistema.
Jedna od prvih mjera koje je Općina Kakanj poduzela u vremenu širenja koronavirusa na području Zeničko-dobojskog kantona je pomoć privrednicima, ali zaštita građana od širenja koronavirusa i to brojnim mjerama zaštite.

Za potrebe preventivne zaštite i sigurnosti građana u borbi protiv koronavirusa u funkciju su stavili i dezinfekcione tunele.
"Tunel funkcioniše na bazi senzora koji očitavaju kretanje osobe, nakon čega blagim mlazevima nanosi dezinfikaciono sredstvo na odjeću osobe koja prolazi kroz zatvoreni prostor. Radi se sredstvu zaštite koje je u potpunosti funkcionalno kada je riječ o uništavanju štetnih organizama i sigurno za ljudsko zdravlje", kazali su iz Općine Kakanj dodavši da se nalaze na dvije lokacije u užem centru općine.

U zeničkom izolatoriju smještene su tri osobe iz Kaknja koje su zaražene koronavirusom, a povezane su s Centrom za srce u Tuzli. Iz Doma zdravlja Kakanj su kazali da je 309 osoba pod zdravstvenim nadzorom, a 485 osoba je završilo s prvih 14 dana samoizolacije.
Produžena je i izolacija zgrade u Ulici Alije Izetbegovića i to isključivo po preporuci zdravstvene struke. Međutim, niko nije ugrožen te svi stanari zgrade uz pomoć volontera imaju sve što im je potrebno.

"Dostava hrane i potrepština za stanare se obavlja tako da to čine članovi šire porodice stanara. Vrećice će biti ostavljane ispred stubišta, a po vrećice se silaziti stanari. Za one koji nemaju nikoga od šire porodice ili prijatelja koji bi im mogli dostaviti hranu i potrepštine, dostavu vrše volonteri koji su se stavili na raspolaganje Crvenom križu", kazali su iz Općine Kakanj.
U izolaciji zgrade je 60 stanara koji žive u 20 stanova (2 stana su prazna). Od ukupno 60 stanara, 12 je djece, deset penzionera, jedna osoba koja ima 85 godina i jedna nepokretna osoba.

Javno preduzeće Vodokom s vatrogascima svakodnevno radi na dezinfekciji ulica, a brojni volonteri dnevno obilaze starije osobe u potrebi te dijele zaštitne maske.

Sportska dvorana u Kaknju odnedavno je pretvorena i u izolaciju u koju će biti smještene osobe koje ne poštuje izdata rješenja o kućnoj izolaciji.

U borbi protiv koronavirusa u svojoj općini, načelnik Aldin Šljivo nije zaboravio ni grad Bergamo u Italiji koji je prijateljski grad Općine Kakanj te je već 21. marta uputio pismo podrške i suosjećanja zbog dešavanja u ovom gradu dodavši da su upravo oni bili ti koji su Kakanjcima pružili ruku spasa u ratnim i postratnim godinama.

Na kraju su pozvali sve građane da se pridržavaju izdatih naredbi od Federalnog štaba civilne zaštite, a posebne zahvale su uputili udruženjima, vatrogascima, policiji, crvenom križu i svim volonterima koji su u teškim danima pokazali zajedništvo i volju da pomognu svojim sugrađanima.

klix

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u