KakanjLive | Ponedjeljak, 13.07.2020. godine

Dodjeljeni poticaj za pokretanje i proširenje biznisa

26.10.2017. - Potpisani ugovori sa novih šest korisnika općinskog podsticajnog programa “Pokreni svoj posao u Kaknju” i 15 korisnika općinskog podsticajnog programa pod nazivom “Sufinansiranje troškova nabavke mašina i opreme u cilju proširenja djelatnosti i povećanja broja zaposlenih”

U sali Općine Kakanj, upriličeno je potpisivanje ugovora sa novih šest korisnika općinskog podsticajnog programa “Pokreni svoj posao u Kaknju” i 15 korisnika općinskog podsticajnog programa pod nazivom “Sufinansiranje troškova nabavke mašina i opreme u cilju proširenja djelatnosti i povećanja broja zaposlenih”.

Poticaj za pokretanje djelatnosti

Nakon završenog javnog poziva objavljenog u martu tekuće godine, pravo na dodjelu podsticajnih sredstava ostvarilo je devet kandidata koji su registrirali djelatnost i pokrenuli vlastiti biznis. Ovoga puta pridružilo im se još šest:
- „ME-ED“ MONT, vl. Eldin Karić Konstrukcija i izrada metalnih vrata, ograda, sklopivih montažnih kuća,
- Muamer Smaka, Mašinska obrada metala, nabavka repromaterijala i opreme za potrebe rudnika, termoelektrana i drugih sl. Subjekata,
- „KOMING“ d.o.o. Kakanj (direktor Salhudin Hakulija) - Inženjering, komercijalni poslovi i usluge u procesnoj industriji,
- „KUZMA TRANSPORT“ d.o.o. Kakanj (direktor Almina Imamović) -Transport odnosno prevoz raznih vrsta roba,
- Autopraonica „AME“, vl. Kubat Admir-Autopraonica,
- Emir Smriko -Održavanje i popravak motornih vozila
Programom utroška sredstava iz Budžeta Općine Kakanj u tekućoj godini za podsticaj razvoju poduzetništva i obrta za 2017. godinu, za projekat „Pokreni svoj posao u Kaknju“, predviđen je iznos od 70.000 KM. Ovim podsticajem predviđeno je sufinansiranje pokretanja i održavanje malih biznisa – preduzeća – d.o.o, obrta i srodnih djelatnosti. Podsticajna sredstva namijenjena su za refundaciju troškova obaveznih doprinosa – PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, za registrovanu djelatnost – period od 12 mjeseci i sufinansiranje nabavke sredstava za rad, repromaterijala, opreme i slično u maksimalnom iznosu do 3.000,00 KM.

Poticaj za Proširenje djelatnosti

Za projekat „Sufinansiranje troškova nabavke novih mašina i opreme u cilju proširenja djelatnosti i povećanja broja zaposlenih” nadležna služba je zaprimila ukupno 23 prijave poslovnih subjekata. Shodno raspoloživim sredstvima, podsticajna sredstva su dodijeljena sljedećim poslovnim subjektima:
- „JOSIPOVIĆ GROUP“ d.o.o. Kakanj, (direktor Alen Josipović)
- „HARRY ELECTRICS“ d.o.o. Kakanj, (direktor Haris Jusić)
- P.O. „HUREM“, vl. Kubat Emir
- Ključarska radnja “KRNJO”, vl. Mirnez Đokić
- OR “PEKAR DELIBAŠIĆ”, vl. Delibašić Emir
- Stomatološka ordinacija dr. Nizama Spahić
- „GRAMER“, vl. Faruk Zaimović
- “BI-EN”,vl. Kevilj Sejdefa
- “GRADINA” d.o.o. Kakanj (osnivač Jakub Berbić, direktor Emina Dervišević),
- “CUBUS” d.o.o. Kakanj (direktor Ivan Bošnjak),
- Ugradnja keramike “ĆOSIĆ”, vl. Ćosić Sulejman ,
- “MAMOS” d.o.o. Kakanj, (direktor Mamela Abudin)
- “AVA STAR” d.o.o. Kakanj (direktor Vahidin Goga)
- Autoservis “SAMIR”, vl. Aliefendić Samir
- ART MEDIA doo Kakanj (direktor Latif Alagić).

Ovom vrstom podsticaja nastoji se pružiti podrška registriranim poduzetnicima i obrtnicima sa područja općine Kakanj, u a svrhu razvoja poduzetničke inicijative, povećanja kvaliteta proizvodnje, proširenja djelatnosti i povećanja broja zaposlenih. Podsticajna sredstva iznose 50% od vrijednosti nabavke, a maksimalan iznos podsticaja je do 5.000,00 KM. Pravo učešća na javnom pozivu imala su registrirana pravna i fizička lica (osnovno zanimanje) osim trgovine, ugostiteljstva i poljoprivrede, koja su mašine i drugu opremu nabavila u 2017. godini.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u