KakanjLive | Ponedjeljak, 13.07.2020. godine

Dnevni bilten iz Doma zdravlja

03.04.2020. - Svi uzorci koji su poslati u posljednja dva dana na UKC Sarajevo su negativni

testiranjecovidOperativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obaještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva zaraze novim korona virusom, jer su svi uzorci koji su poslati u posljednja dva dana na UKC Sarajevo negativni. Danas će biti poslati novi uzorci na testiranje, ali kao što smo ranije objavili zbog velikog broja testiranja na UKC Sarajevo rezultate možemo očekivati možda i tokom sutrašnjeg dana. Molimo javnost da ne vrši pritisak na Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj u smislu da se daju informacije za koje nije stigla zvanična potvrda istinitosti, jer sve informacije koje mi dajemo su profesionalne, istinite i provjerene.

Naglašavmao da su naši zajednički napori urodili plodom, te da ćemo mi i dalje svakodnevno vršiti dezinfekciju zgrada institucija, stambenih zgrada, javnih površina i ulica, testirati sve slučajeve za koje postoje jasne epidemiološke indikacije koje ukazuju na ostvarivanje kontakata sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija, te obavljati sve neophodne mjere i radnje kako bismo spriječili nastanak zaraze na području općine Kakanj.

Trenutno je 322 osoe  stavljeno pod zdravstveni nadzor gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja, a 398 osoba je završilo sa prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

Pozivamo i molimo naše sugrađane da se i dalje pridržavaju  mjera kojima želimo spriječiti mogućnost nastanka oboljenja uzrokovanih novim korona virusom COVID-19, a prije svega da vode računa o: ličnoj higijeni (pranje i dezinfekcija ruku, održavanje higijene prostora u kojem žive), izbjegavanju socijalnih kontakata, da koriste ličnu zaštitnu opremu-maske i rukavice, a pogotovo ako kišu ili kašlju, te da prilikom kihanja i kašljanja to čine u maramice koje će odmah odložiti u otpad, da ne izlaze iz svojih domova osim ako zaista imaju neku neodložnu potrebu. Obzirom da se mijenja epidemiološka situacija i da postoji mogućnost proširenja infekcije zbog uvezenih slučajeva ili slučajeva iz poznatih žarišta, još jednom molimo građane da pokažu društvenu odgovornost prema ličnom i kolektivnom zdravlju, a pogotovo da ne prikrivaju ni jednu epidemiološku činjenicu zdravstvenim radnicima prilikom davanja anamnestičkih podataka.

Molimo sve građane koji su bili u zemljama ili regijama gdje je registrovana pojava novog korona virusa ili su bili u poznatim klasterima  da se OBAVEZNO trebaju javiti putem telefona i da izvrše registraciju na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne informacije i instukcije o daljnjem postupanju. OBAVEZNO svi koji su ostvarivali socijalni kontakt moraju ostati u samoizolaciji i biti u kontaktu sa Higijensko epidemiološkom službom JU „Dom zdravlja „ Kakanj, jer je samoizolacija najefikasnija i najbitnija mjera u sprečavanju nastanka COVID-19.  

Dom zdravlja Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u