KakanjLive | Utorak, 26.01.2021. godine

Čestitka Općinskog načelnika povodom Dana armije

13.04.2017. - Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, povodom 15. aprila Dana Armije R BiH uputio čestitku sa željom da naš Kakanj i dalje bude primjer izgrađene i njegovane kulture sjećanja

armijatekst

Datum 15.april 1392.godine ispisan na darovnici bosanskog kralja Stjepana Dabiše označava prvo pominjanje Kaknja u pisanim izvorima. Osim prvog pomena Kaknja, ova darovnica za nas je posebno važna i zbog činjenice da je pisana u Sutjesci, na našem današnjem općinskom prostoru, ali i zbog činjenice da se prvo pominjanje Kaknja veže za kontekst dara za zasluge u odbrani zemlje kao najvažnije državničke aktivnosti.

Tačno 600 godina poslije, 15.april je za naš kakanjski prostor i cijelu BiH ponovo važan datum koji se opet veže za odbranu kao najvažniju državničku aktivnost. Te 1992.godine formira seArmije R BiH koja na našem prostoru pronalazi snažan oslonac u patriotizmu ovdašnjeg naroda, u dobrovoljnom odlasku kakanjskih boraca na ratišta daleko od Kaknja, u snažnoj logističkoj podršci, te u stavljanju svih raspoloživih industrijskih i drugih kakanjskih kapaciteta u funkciju Armije i odbrane.

Za nas je posebno važan i 8.april-Dan oslobođenja Kaknja jer se radi o još jednom datumu koji se veže za kontekst borbe našeg naroda za slobodu i odbranu države.

Historijski kontekst koji se veže za 8. i 15.april sve nas obavezuje da budemo primjer kako se njeguje, čuva i stalno unapređuje kultura sjećanja na slavnu bosansku historiju, historiju našeg zavičaja i kultura sjećanja na Armiju R BiH. Primjenjujući našu kakanjsku praksu masovnih i programski sadržajnih obilježavanja značajnih datuma, svi zajedno njegujemo patriotizam, te prenosimo patriotska osjećanja mlađim naraštajima.

Sa željom da naš Kakanj i dalje bude primjer izgrađene i njegovane kulture sjećanja, svim ljudima u Kaknju i BiH koji Armiju R BiH nose u srcu čestitam 15.april – Dan Armije.

Općinski načelnik
Nermin Mandra

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u