KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Bukva je u pravu, čuo sam Novalića

18.10.2017. - Član Upravnog odbora Mevludin Delibašić o katastrofalnom stanju u KSBiH: Bukva je u pravu, čuo sam Novalića

mevludin_dsm1

Autor: E. JESENKOVIĆ 

Dodatnu buru u ionako haotičnoj situaciji u bosanskohercegovačkoj košarci izazvale su riječi Seje Bukve da mu je predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić rekao da se „nešto mora ugasiti". Prema navodima Bukve, potpredsjednika Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH, bio je to odgovor Novalića na Bukvin apel za podršku KSBiH, koji je već duže na ivici gašenja. Jedini izlaz Iz Novalićevog kabineta stigao je demanti, no Mevludin Delibašić, još jedan član UO, koji je prisustvovao sastanku, tvrdi da je Bukva rekao istinu.

- Nije mi potrebno medijsko eksponiranje, no lično sam bio na sastanku na kojem nam je premijer rekao da se "nešto mora ugasiti" - kaže za naš list Delibašić, koji očekuje da se i ostali nivoi vlasti, pogotovo državni, izjasne je li nam potreban sport ili ne.

- Jedini izlaz je da država stane iza Saveza i reprezentacije, ne samo kad je u pitanju košarka, nego i ostali sportovi. Ako to nije u stanju, onda neka nam kažu da ne postoji interes za takvu vrstu promocije BiH u svijetu - dodaje Delibašić. Prošle godine, KSBiH je, kaže Delibašić, preživio najviše zahvaljujući aktivnostima tadašnjeg generalnog sekretara Dubravka Barbarića i trojice članova UO (Delibašić, Bukva, Mirsad Đonlagić).

- Ove godine, OSIM nas trojice iz Upravnog odbora, veliki doprinos dali su Kanton Sarajevo, odnosno premijer Dino Konaković i ministar Mirvad Kurić. Izdvojio bih još Safudina Čengića i Nihada Selimovića - ističe Delibašić. Podnijeli ostavke No, spomenuta trojka iz UO nedavno je podnijela ostavke. Delibašić kaže da vjerovatno ne bi ni ulazio u Savez da je znao za podatke koji su otkriveni tek prije približno pola godine, a to je da KSBiH ima milionski porezni dug te da su inspekcije utvrdile niz kršenja Statuta Saveza i važećih zakona.

- Nismo bili svjesni šta se dešavalo niti bih i pomislio ući u Savez da sam znao sve podatke - kaže Delibašić i naglašava da će U tehničkom mandatu napraviti sve što može da se KSBiH ne uruši. - Mi ćemo do sjednice Skupštine 24. novembra raditi u tehničkom mandatu i sve ćemo učiniti da osiguramo optimalne pripreme reprezentaciji koju u tom periodu očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo - rekao je Delibašić.

Uspješan klub

Delibašić je bio aktivan košarkaš, potom je radio kao sekretar nekadašnjeg KK Termoelektrana. Od 2002. je predsjednik i jedan od osnivača veoma uspješnog Košarkaškog kluba Kakanj. - Mene vodi ljubav prema košarci, nikakav drugi interes nemam. Nekad sam bio igrač, sad, hvala Bogu, imam mogućnost da i finansijski pomažem. Tako je u klubu, tako je i u Savezu u koji sam došao da dajem, a ne da uzimam - kaže Delibašić.

Porezni dug

Delibašić očekuje da će novi ljudi u Upravnom odboru KSBiH dati dodatnu energiju. - Mi radimo što je u našoj moći, pokušavamo preko dobavljača riješiti barem glavnicu dugovanja na ime poreza na dodanu vrijednost (PDV). Bio bi veliki uspjeh ako barem to riješimo - kaže Delibašić..

SportAvaz

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u