KakanjLive | Ponedjeljak, 21.06.2021. godine

BHBasket-Ono što nismo znali o Kaknju

19.03.2018. - Sa najpopularnijeg i najboljeg košarkaškog portala u BiH, rekli bi smo jedinog pravog takve vrste, prenosimo tekst o košarci u Kaknju i kakanjskom meceni ovog sporta Mevludinu Delibašiću

onodsm

Svojevremeno smo napisali tekst “Budi Dodik iz svoje čaršije”aludirajući na činjencu da je predsjednik bh.entiteta Milorad Dodik “izrodio” klub koji je postao prepoznatljiv u regionalnim i evropskim okvirima i, pride tome, napravio dvoranu u Laktašima…

Protekle subote bili smo na utakmici Kakanj – Zrinjski i uvjerili se kako još u Bosni i Hercegovini ima “Dodika iz svoje čaršije”. O njemu ćemo na kraju ovog teskta, a najprije o onom što nismo znali.

Kakanj nije sportski nepoznat grad. Odbojkaši i fudbaleri su pronosili slavu Kaknja diljem bivše zajedničke države. No, posljednjih godina u Kaknju su primat preuzeli košarkaši, koji na čelu sa Josipom Pandžom svake godine igraju Ligu za prvaka. Najčešće. Ove godine, odnosno sezone, igrali su i finale Kupa BiH.

Košarkaši Kaknja s tribina imaju frenetičnu podršku, ali ono što želimo naglasiti je činjenica da na tribine dolaze kompletne porodice. Roditelji i djeca zajedno bodre “zelene” do pobjede, a kakav je njihov doprinos bio u utakmici sa Zrinjskim teško je dočarati riječima. Najbolje je to opisao trener Josip Pandža koji je rekao da je publika “zaigrala” u trenucima kada je opao ritam igre njegovih košarkaša.

U vremenima zlim, kada nas prebrojavaju i dijele po “meridijanima” i “paralelama”, nije zanemarujuća činjenica da je Kakanj jedan pravi multinacionalni tim. Trener Josip Pandža (Hrvat), najbolji igrač Milivoje Božović (Crnogorac), kapiten Aldin Muflizović (Bošnjak)… No, u Kaknju vam niko neće postaviti pitanje ko ste i odakle ste. Zato ovo i pišemo, jer tokom naše posjete Kaknju osjećali smo se kao domaćini, a ne kao gosti. Naravno zaslužni su ljudi iz kluba, ali i najvjerniji navijači koji su učinili sve da se osjećamo ugodno i na tome im zaista hvala od srca.

Po malim stvarima, koje život znače, prepoznaju se pravi domaćini, a Kakanjci su to u pravom smislu te riječi. Nije bilo ni jedne ružne riječi na račun Zrinjskog. Hajde da budemo precizni bilo je zvižduka upućenih Tihomiru Mustapiću, ali sve u domenima korketnosti. Gosti su dočekani aplauzima, povrijeđeni Ali Demić ispraćen aplauzima, igrači poslije utakmice nuđeni pićem itd…

Kakanj živi svoj košarkaški san, ali… Šteta je što se utakmica Kaknja i Zrinjskog nije emitovala na, recimo, Arena Sportu, kao što smo u prilici da gledamo manje zanimljivije dvoboje iz Srbije ili Hrvatske. Ubjeđeni smo da je subotnja utakmica Kaknja i Zrinjskog kvalitetnija od onih koje smo gledali tokom sezone. I to je problem naše košarke i našeg sporta općenito. Gledamo i divimo se, recimo, Nikoli Rebiću, koga menadžer Miodrag Ražnatović iz Mega Bemaxa proda u Bilbao, a trunku u jajetu tražit ćemo kod Ermina Dedića ili Adija Zahiragića.

Dok gledamo prazne dvorane u okruženju, ova u Kaknju je puna kao šibica, sa novim semaforom i sa najavom novih ulaganja. No, plašimo se da se entuzijasti koji ulažu svoje novce u košarku jednostavno ne umore, ne povuku ručnu ako trenutna situacija u ovom sportu i dalje ostane na snazi.

Klubovi plaćaju kotizacije i kazne, a šta dobijaju zauzvrat? Ni pehar! Zrinjskom se u Kaknju trebao uručiti pehar za titulu prvaka regularnog dijela prvenstva.

I na kraju dolazimo do “Dodika iz svoje čaršije”. Kakanj svoje košarkaški san ne bi živio da nije Mevludina Delibašića. Da se razumijemo košarka se u Kaknju i ranije igrala, ali Kakanj je s Mevludinom Delibašićem na čelu napravio historijske rezultate i to su nepobitne činjenice. I jeste li igdje pročitali da je taj čovjek istupao samoreklamerski, da je imao ijedan žešći komentar… Ne!

Pored još nekoliko privatnika, košarkaških entuzijasta, poput Delibašića, košarka u BiH i dalje živi. No, šta radi država i KS BiH? Ovakav sistem nije održiv i napokon se moraju napraviti koraci koji će rezultirati olakšavajućim okolnostima za klubove. Generalni sponzor lige je jedno od rješenja.

Dakle, zahvaljujući Delibašiću Kakanjci uživaju u košarci, a zajedno sa njima i svi mi zaljubljenici u magičnu igru. Zahvaljujući tome neki novi klinci u Kaknju sanjaju da budu kao Palavra, Božović, Talić, Dedić…

E to je već nešto! Kada u digitalnom vremenu “navučeš” dijete na sport, na košarku, na dolazak u dvoranu i utakmice. I na koncu. Svi oni koji potcjenjuju kvalitet Lige BiH mogu nas komotno kontaktirati. Organizirat ćemo revijalni meč između selekcija regularnog dijela prvenstva BiH i regularnog dijela prvenstva bilo koje države iz okruženja ili šire regije. Pa da vidimo ko će pobijediti!

O Kaknju smo mnogo toga čuli, ali sada smo se uvjerili i svojim očima. Od srca želimo da kakanjska bajka traje, jer će samo tako i košarka u BiH biti na dobitku. Čestitke na tome predsjedniku Delibašiću, treneru Pandži, operativcu Lušiji, pomoćnim trenerima, igračima od prvog do posljednjeg i navijačima.

Jer kada dođete u nečiju kuću, a ne čujete ni jedan trač ni jednu ružnu riječ, vjerujte da su u toj kući stvari posložene na domaćinski način. Vjerujte!

N.S. / E.D.S./Izvor:BHBasket

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u