KakanjLive | Ponedjeljak, 30.11.2020. godine

Belmin Begić - Porodica mi je najveća podrška

01.06.2017. - Kakanjski odbojkaš Belmin Begić koji već pet godina nastupa za katarski Al-Arabi ovih dana boravi u rodnom Kaknju. Nakon sezone u kojoj je osvojio nacionalni šampionat ovaj mladi odbojkaš je došao u posjet svojoj porodici, a mi smo iskoristili priliku da sa Belminom razgovaramo o protekloj sezoni, životu u Dohi, ambicijama ...

Belmin Begić

Belmin Begić, odbojkaš katarskog kluba Al-Arabi i predsjednik OK Arabi iz Kaknja

Dvadesetdvogodišnji Belmin Begić već pet godina sa dosta uspjeha nastupa za odbojkaši klub Al-Arabi iz Dohe. Kao golobradi dječak, sa nepunih 17 godina ovaj Kakanjac se otisnuo u svijet, u nepoznato i pokazao da se disciplinom i predanim radom može uspjeti u jednom od najpoznatijih svjetskih odbojkaških klubova. Po završetsku sezone u kojoj je njegov Al-Arabi osvojio novu titulu u nacionalnom šampionatu Belmin je doputovao u svoj rodni Kakanj kako bi mjesec ramazana proveo u krugu svoje porodice. Bio je ovo povod da sa ovim mladim sportistom obavimo razgovor o protekloj sezoni, njegovim ambicijama, životu u Dohi i o novoosnovanom kakanjskom odbojkaškom klubu Arabi čiji je predsjednik.  

Kada si počeo da se baviš odbojkom i zašto si se odlučio upravo za ovaj sport?

Odbojkom se bavim od drugog razreda osnovne škole, nastavljajući porodičnu tradiciju bavljenja  odbojkom i pokretanjem Odbojkaške Akademije Kakanj od strane mog oca Nermina.

Kako je došlo do kontakta sa klubom Al-Arabi?

Do kontakta sa klubom Arabi došlo je poslije nastupa za kadetsku i juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Balkanskom šampionatu i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Poziv je došao iz jedne Njemačke menadžerske kuće i ubrzo smo dogovorili moj odlazak u ovaj klub.

Prošlo je sada već ''mnogo'' vremena od kako si u Dohi, kako je protekao period adaptacije na novu sredinu?

Katar je prelijepa zemlja, kao i njen glavni grad Doha. Nije bilo problema oko adaptacije u takvoj sredini gdje je sve savršeno poredano.

Kakav je život u Dohi i kako provodiš slobodno vrijeme?

Slobodnog vremena i nemam baš mnogo, ali nastojim da slobodno vrijeme provedem sa prijateljima sportistima, ali i sa domaćim stanovništvo u Dohi uživajući u blagodatima koje ova zemlja pruža.

Koji igrač ti je najveći prijatelj u klubu?

Kada sam tek stigao u Dohu najviše mi je pri adaptaciji pomogao iskuni srednji bloker Senegalac Ibrahim Mohamed Saed. Sada imam mnogo veći krug prijatelja sa kojima se sjajno slažem.

Kao maloljetan si došao u Al-Arabi. Koliko si igrački napredovao do danas?

Kada sam stigao u ovaj klub imao sam na raspolaganju sve uslove da napredujem što sam naravno i na najbolji mogući način iskoristio. Veoma sam zadovoljan što sam trenutno na ovom nivou. Za sve to je bilo potrebno mnogo odricanja, discipline i mukotrpnog rada.

Da li si osjećao pritisak budući da si kao golobradi dječak pristupio tako velikom timu?

Pritisak je svakako postojao. Iako sam kao kao dječak pristupio timu imao sam ogromnu podršku saigrača, rukovodstva kluba i naravno porodice. Sa velikim simpatijama sam prihvaćen u trenažnom procesu i u punoj mjeri podržan jer oko mene su bili iskusni i provjereni igrači.

Ko je tvoja najveća podrška u karijeri?

Moja najveća podrška u karijeri je bez konkurencije porodica sa kojom sam svakodnevno na vezi zahvaljujući brojnim društvenim komunikatorima i naprednoj tehnologiji.

Većina sportista ima svog idola. Da li je tebi neko uzor? Ko i zašto?

Moj idol je Vanja Grbić. Bez obrzira što nije igrao moju poziciju dizača karakter koji ima ta osoba bio je vodilja za mnoge mlade odbojkaše.

Da li pratiš stanje u bh odbojkaškom prvenstvu?

Pratim stanje na bh odbojkaškoj sceni  koje nije na zavidnom nivou, ali vjerujem u bolje sutra obzirom na veliki sportski potencijal koji naša zemlja ima.

Koje je za tebe do sada najveće priznanje koje si primio/osvojio?

Najdraže priznanje koje sam primio je nominacija među pet najboljih mladih dizača u Evropi u periodu kada sam nastupao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Da li si razmišljao o nastupu u reprezentativnom dresu?

Svakom igraču je san da zaigra u državnom dresu, a tako sam razmišljao i ja. Bila je to moja prva želja. Trenutno sam fokusiran na reprezentaciju Katara obzirom da imam njihovo sportsko državljanstvo.

Tvoj otac i ti ste zajedno osnovali klub Arabi u Kaknju. Šta je bio povod za osnivanje kluba?

Osnivanje odbojkaškog kluba Arabi u Kaknju je samo nastavak dugogodišnje uspješne tradicije postojanja Odbojkaške akademije Kakanj koje je veoma mnogo napravila na bh odbojkaškoj sceni kada je u pitanju rad sa mladim ženskim i muškim selekcijama, ali i uloga u potpunoj stabilizaciji ženske i muške odbojkaške ekipe Kaknja. Ime Arabi je vezano za moj trenutni klub i moguće je da u bliskoj budućnosti dođe i do saradnje ova dva kluba.

Da li si zadvoljan nastupom kakanjskog kluba ''Arabi'' u omladinskoj ligi SBK-a?

Ovogodišnji nasput našeg mladog kluba je i više nego uspješan. Ne mislim samo na takmičarski rezultat i osvojeno prvo mjesto. Bitna je perspektivnost tih djevojčica i njihov tehničko-taktički nivo koji je postignut za relativno kratko vrijeme. Treneri su veoma kvalitetno napravili selekciju u klubu, pa očekujem veoma svijetlu budućnost Arabi kluba.

Ambicije sa bh klubom Arabi?

Želimo mladima pružiti mogućnost kvalitetnog bavljenja odbojkaškim sportom u našem gradu, a rezultati rada će sami trasirati odbojkašku putanju kluba u budućnosti.

Čime bi se bavio da nisi odbojkaš?

Teško mogu da zamislim nešto osim odbojke, tako da o tome nikada i nisam razmišljao.

Omiljena knjiga, film, pjesma, životni moto?

Knjiga: kao dječak sam čitao redovno knjige Branka Ćopića. Film: Hachi. Životni moto: ''Život nam vraća ono što drugima dajemo.''

Odbojkaški klub Al-Arabi za koji nastupa naš Belmin Begić osnovan je 1952. godine. Najuspješniji je katarski klub. Osvajač državnih prvenstava, osvajač Kupa kralja i princa Katara, kao i osvajač azijske lige šampiona. Klub su vodila velika trenerska imena poput Maura Grasa, Ljubomira Travice, Dragana Mihajlovića, Patrika Duflosa i mnogih drugih. Ekipa je sastavljena mahom od igrača iz Katara, Brazila, Kube, Senegala i našeg Belmina Begića kojem želimo puno zdravlja i sportskog uspjeha sa bosanskom i katarskom ekipom Arabi. 

Razgovarao: Edis Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u