KakanjLive | Subota, 23.01.2021. godine

Ausrijsko kakanjski privredni razgovori

21.04.2016. - Deset od trinaest austrijskih kompanija koje trenutno borave u studijskoj posjeti širem području Sarajeva, zainteresirano za uvjete investiranja u Kaknju

U četvrtak, 21. aprila 2016. godine, u Općini Kakanj održan je Okrugli sto pod nazivom „Privredni potencijali općine Kakanj i pogodnosti za investitore“. Okrugli sto je organiziran povodom posjete delegacije koju čine predstavnici Ambasade Republike Austrije i deset kompanija iz ove zemlje.

Delegaciju iz Austrije vodio je Sigmunt Nemeti, trgovinski savjetnik u ambasadi Austrije, a domaćin okruglog stola bio je načelnik Općine Kakanj, Nermin Mandra. Poslije prezentacije kakanjskih potencijala i povoljnih uvjeta za investiranje, privrednicima Austrije predstavljeni su: Rudnik Kakanj, Termoelktrana Kakanj, MGM Farm, Trgošped, Delibašić Poliuretani, DSM, Kakanj Petrol, Nova Trgovina, Delta Petrol, dok je nakon okruglog stola organizovana posjeta Tvornici cementa Kakanj.

sigmund_nemeti

Sigmund Nemeti, trgovinski savjetnik u ambasadi Austrije u BiH, poslije okruglog stola je rekao da očekuje prve korake u saradnji između kakanjskih i austrijskih firmi:

- U ova tri dana mi smo organizirali studijsko putovanje za šire područje Sarajeva u kojem učestvuje trinaest firmi. U Kaknju smo imali deset firmi koje su zainteresirane za privredne potencijale Općine Kakanj. Održali smo okrugli sto na kojem su se predstavile austrijske i bosanskohercegovačke firme iz Kaknja. Iz ove razmjene informacija vjerovatno će doći do prvih koraka u razvoju saradnje.

nermin_izjava

Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj je naglasio da poslije ovakvih razgovora zna proći puno vremena i novih sastanaka dok se dogodi konkretno investiranje:

- Ovo je jedna u nizu naših poslovnih aktivnosti u jačanju lokalnog ekonomskog razvoja. Prije nekoliko dana imali smo posjetu privrednika iz Turske, danas imamo posjetu privrednika iz Republike Austrije. Nadam se da će ovakvi razgovori uroditi plodom i da će se naše kompanije uvezati sa austrijskim kompanijama i da će neke od njih naći interes za ulaganje u Kaknju. Poslije ovakvih susreta zna proći jako puno vremena, puno ovakih i sličnih sastanaka, dok se postigne konkretan dogovor i investiranje. Ponekad sam i skeptičan spram ovakvih razgovora ali moramo tražiti razne modalitete da se dogodi investicja i novi proizvodni pogon i to će se desiti kada na mnogo mjesta posijemo ovakvo sjeme.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u