KakanjLive | Srijeda, 15.07.2020. godine

Antički teatar na kakanjski način

18.05.2016. - U Muzeju Kaknja, otvorena je izložba pod nazivom „Antički teatar”

Prvobitno je planirano da ova izložba sa arehološkim radionicama bude u ambijentu starog, kraljevskog grada Bobovca. Kišno i hladno vrijeme, bilo je razlog da se izložba sa ostalim sadržajima smjesti u Muzej Kaknja. Rekao je ovo direktor Kulturno sportskog centra Kakanj Aldin Šljivo, prilikom otvaranja izložbe i nastavio:

- Izložbom Antički teatar uspjeli smo spojiti rad Dramskog studija, Muzičke škole i Muzeja Kaknja.
U nastavku otvaranja izložbe uvjerili smo se i zašto je spojen rad ove tri cjeline. Za eksponate iskorišten je prostor u Muzeju. Izvođenjem kompozicija na flauti, nastupila je učenica Muzičke škole Vildana Delibašić, a glumac Mirza Bajramović je govorio dramski tekst čija radnja je smještena u doba antike, u doba Ilijade i Odiseje.

Direktor Šljivo je zahvalio svim sudionicima otvaranja i Gradskoj biblioteci Kaknja koja je također obezbijedila dio izložbenih materijala te pozvao na drugi, interaktivni dio ove izložbe koji će biti priređen u lapidariju kakanjskog muzeja, a riječ je o radionici Arheologija u kutiji, koja je zakazana za četvrtak u 11,00 sati.

Tijana Križanović i Emina Čalija, su govorile o sadržaju ove izložbe. Riječ je o dvije arheologinje koje su idejno zamislile i realizovale izložbu.

I ovaj programski sadržaj se realiziora u okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u