KakanjLive | Petak, 10.07.2020. godine

Ambasador Japana u posjeti Kaknju

23.11.2016. - Njegova ekselencija, ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa, posjetio Kakanj

Foto: Mirsad Mujagić

Njegova ekselencija, ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa, danas je posjetio Kakanj. Povod za posjetu je svečanost zvaničnog puštanja u funkciju ultrazvučnog aparata kojeg je Vlada Japana donirala Domu zdravlja Kakanj. Za ambasadora Ogawu upriličen je prijem u uredu načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre kojem su, uz načelnika kao domaćina, prisustvovali i premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević, ministar zdravstva ZDK Dragoljub Brenjo, ministar za pravosuđe i upravu ZDK Mirnes Bašić i predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj Slaven Katičić.

Svome uvaženom gostu načelnik Nermin Mandra je predstavio Kakanj, te je uputio izraze zahvalnosti za donaciju ultrazvučnog aparata, a nakon toga se razgovaralo o aktivnostima koje realizira Vlada Japana na planu svesrdne pomoći Bosni i Hercegovini.

U znak zahvalnosti za posjetu, načelnik Mandra je uvaženom gostu uručio prigodan dar – minijaturnu repliku Zgošćanskog obeliska, jednog od najznačajnijih obilježja bosanske srednjovjekovne države, koji je lociran krajem 19.vijeka na području Kaknja i koji se više od 100 godina, nakon prebacivanja iz Kaknja, čuva u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu, dok se u gradskoj jezgri Kaknja, ispred pošte, nalazi replika ovog obeliska.

Nakon prijema, domaćin i gosti su pješke prošli kroz gradsku jezgru Kaknja do Doma zdravlja.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u