KakanjLive | Ponedjeljak, 23.11.2020. godine

Almir Aganović-Ostvarili smo planirane ciljeve

03.05.2019. - Osvojenim Kupom Federacije i igranjem u finalu Kupa Bosne i Hercegovine, te na kraju učešćem u finalu Pley-offa za prvaka, odbojkaši Kaknja izborili vizu za izalazak u Evropu i na najbolji način okončali još jednu uspješnu sezonu

njihcetiriNebojša Januzović, Almir Aganović, Aldin Šljivo i Emir Alajbegović

Sa osvojenih 12 titula prvaka i 14 naslova pobjednika Kupa, odbojkaši Kaknja su najuspješniji i najtrofejniji odbojkaški Klub u Bosni i Hercegovine i jedan od najboljih bh.sportskih kolektiva.Nakon njihove višegodišnje dominacije, primat su preuzeli odbojkaši Mladosti,koji su ove sezone po šesti put uzaastopno osvojili duplu krunu. Brčaci su uistinu neprikosnoveni,ali su im izabranici trenera Almira Aganovića u neto završenoj sezoni ozbiljno zaprijetili i kroz dvije finalne utakmice Pley offa pokazali da su stasali i da se polako,ali sigurno vraćaju na stare staze uspjeha.

Sumirajući proteklu sezonu, trener Almir Aganović u razgovoru za naš portal, istakao zadovoljstvo postignutim rezultatima, evidentnim napretkom njegove ekipe, afirmacijom domaćih igrača i učinkom pojačanja, te podrškom Uprave na čelu sa predsjednim Aldinom Šljivom, čiji dolazak na čelo kluba se pokazao kao pun pogodak u svakom pogledu.

-Iza nas je najuspješnija sezona u posljednjih šest godina. Ako se osvrnemo na sami početak sezone, , naše želje i ciljeve, pronalaženje adekvatnih pojačanja na odredenim pozicijama, mogu reći da smo sve planirano realizirali.Podigli smo kvalitetu igre, ozbiljno se primakli vodećoj Mladosti i pokazali evidentan napredak, koji je na kraju rezultirao osvojenim Federalnim kupom ,igranjem finala Kupa BIH te na kraju dramatičnim finalom Plej offa u kojem smo obe utakmice odigrali na vrhunskom nivou i izgubili u tajbreku. U finalnim mečevima je ekipa Mladosti imala prednos igranja jačih utakmica i rutine pojedinih igrača koji su već 4- 5 godina skupa u timu. Ove godine imali su čak 6 utakmica u evropskim takmičenjima, medunarodni turnir u Brčkom gdje su nastupile renomirane ekipe iz regiona ,dok mi teško pronalazimo adekvatne protivnika u pripremnom periodu , što je, mora se priznati, veliki hendikep.Treba znati da Mladost ima mnogo veći budžet i igrače koji se profesionalno bave odbojkom i ne treba se čuditi što već šestu godinu drže primat u bh.odbojci.

Koliko ste zadovoljni postojećim rosterom i učinkom mlađih igrača?

-Mi imamo samo dvanaest prvotimaca što je svakako limitirajući faktor, kako u trenažnom procesu tako i natjecateljskom, pogotovo kad je riječ o pojedinim deficitarnim pozicijima.Pokušao sam dosta često rotirati ali naši domaći igrači zbog svojih opravdanih obaveza nisu mogli podnijeti redovan rad i dolaske na treninge te samim tim i svoju trenažnu formu .Bez obzira na te okolnosti, svaki od igrača ima velike zasluge ispoljenim zalaganjem za krajnji cilj i dobrobit ekipe .Neki su zaposleni, neki studiraju i samim tim limitirani u dolascima i energiji koja je neophodna za normalno prisustvovanje treninzima.Nažalost,to je naša stvarnost i realnost.

Jesu li pojačanja opravdala očekivanja?

Što se tiče pojačanja, možemo biti itekako zadovoljni.Planski smo doveli dva kvalitetna mlada igrača, Marka Milovanovića i Edina Mehića, koje bi sigurno poželio svaki klub u BiH.Također,pun pogodak je i angažman iskusnog Nemanje Januzovića, koji nam je donio mir na prijemu servisa, te svojim internacionalnim iskustvom i sjajnim ljudskim kvalitetima pomogao da održimo atmosferu i nivo igre do kraja sezone.Sa Amarom Brodićem nismo bili zadovoljni, dok je Darko Filipaš pronašao inozemni angažam i s njima dvojicom smo se brzo razišli na jedan dostojanstven i prijateljski način.

okkakaknjtimOdbojkaši Kaknja izboili izlazak na međunarodnu scenu

Koliko ste zadovoljni uvjetima rada i podrškom vodstva kluba?

-Naša Uprava je doista podnijela veliki teret u funkcionisanju kluba. Ja ću iskoristit priliku i javno se zahvaliti načelniku Aldinu Šljivi koji je najzaslužniji za sve ovo jer je obavljao funkciju predsjednika.Bio je maksimalno angažiran pri dovođenju svih igrača i sklapanju tima za ovu sezonu i osiguranju potrebnih uvjeta za treniranje i takmičenje..Također, istakao bih i veliki doprinos gospodina Emira Alajbegovića koji je nastavio u tom smjeru . Sigurno da organizaciono možemo još bolje da bi samim tim i financijski lakše funkcionisali. Imamo zdrav klub bez nekih dugovanja, ali nas čeka nova sezona i novi izazovi.Vrlo brzo će i Skupština kluba na kojoj će se podvući crta, utvrditi vizija za buduće ciljeve, angažiranje pojačanja na određenim pozicijama i eventualno učešće u Evropskim takmičenjima, istakao je na kraju razgovora za KakanjLive, trener odbojkaša Kaknja Almir Aganović, kojem neosporno pripadaju velike zasluge za uspješnu sezonu najtrofejnijeg kakanjskog sportskog kolektiva.

Almir
Almir Aganović, uskoro postaje magistar sporta

Uspješan rad popularnog Švabe prepoznali su i čelnici Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine i imenovali ga za prvog asistenta novog selektora državne reprezentacije,Edina Bakovića, s kojim je kao igrač osvojio četiri uzastopne duple krune za OK Kakanj.

Almir Aganović-Švabo, jedan od najboljih igrača OK Kaknja svih vremena, već se profilirao kao trener i angažman u državnoj reprezentaciji je nagrada za njegov veliki doprinos u afirmaciji kakanjske i bh.odbojke jer sapada u red igrača s najviše reprezentativnih nastupa.

Pored bogate igračke i trenerske karijere, Almir Aganović nije zapostavio školovanje.Nedavno je na Nastavničkom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru diplomirao na stručnom studiju sporta i ubrzo bi trebao postati magistar sporta, što će sigurno biti kruna njegove sportske i životne karijere.

M.Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u