KakanjLive | Subota, 19.09.2020. godine

Genocid na karti predstavljen i u Goraždu

07.09.2017. - U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde krajem augusta je prezentiran projekat „Genocid na karti“, autora Mugdima Cvrlje iz Kaknja

cvrljogorazde

Kao što smo ranije pisali, kroz ovaj projekat, na jedinstven način prikazan je genocid i stradanje srebeničkog naroda 1995. godine. Kao osnovna ideja projekta, na jednom mjestu su, u obliku simbola na topografskoj karti prikazana dešavanja u i oko Srebrenice u ljeto 1995. godine. Obilježena je i cijela trasa kojom se kretala kolona Srebreničana koji su se uputili prema slobodnoj teritoriji Tuzle.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga kazao je da će karte od ove školske godine biti dostupne u svim osnovnim i srednjim školama na području BPK Goražde.

Mugdim Cvrljo u izjavi za Kakanjlive izrazio je zadovoljstvo što njegov projekat postaje nastavno pomagalo osim u Sarajevskom i Zeničko dobojskom kantonu i u Goraždu, gdje će ova karta biti promovisana kako poslanicima u Skupštini, tako i široj javnosti u okviru obilježavanja 18. septembra – Dana BPK i grada Goražde.

M.B./Kakanjlive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u